Mediteren is gezond: het helpt je om beter met stress om te gaan. Het verlaagt de bloeddruk en gaat somberheid tegen. Meditatie heeft een gunstige uitwerking op pijnklachten. Mensen die vaker mediteren voelen zich stabieler, meer ontspannen en ze genieten meer van het leven. Als je regelmatig mediteert zit je beter in je vel. Je wordt een leukere moeder, vader, partner, medewerker of leidinggevende. Maar bovenal zul je bewuster worden en meer genieten van het leven!
Hoe werkt meditatie?
Dat hangt helemaal van jezelf af. Je kunt meditatietechnieken gebruiken om je te ontspannen. Dat kan prettig zijn en je meer rust geven. Het is ook mogelijk dat je, juist door stil te staan, voelt dat je moe bent en geen zin meer hebt. Meditatie kan ertoe leiden dat je beter waarneemt en voelt wat er met jou en je leven gebeurt. Dat noemen we bewustwording. Er zijn meditatietechnieken die werken met een sterke concentratie, met het uiten van gevoelens, met zingen of nog weer anders. Belangrijk is altijd: probeer uit wat je aanspreekt, kijk wat het je oplevert en ga na of dat is waar je behoefte aan hebt. De meditatie is er voor jou.
Moet je altijd op dezelfde manier mediteren?
Nee. Welke wijze van meditatie je kiest, hangt af van de vraag wie je bent, wat je met meditatie wilt bereiken, wat je op dit moment nodig hebt en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Veel mensen bekijken dan ook per moment, waar ze behoefte aan hebben. Op deze site bieden we de mogelijkheid om te luisteren naar geleide meditaties. Elke van die meditaties heeft een ander doel. Kijk wat bij je past en wat je prettig vindt. De meditaties op deze website kunnen goed gecombineerd worden met mindfulnessmeditatie, stiltemeditatie, Vipassana meditatie, meditatie met muziek of mantra’s.
Wat kan meditatie lastig maken?
Het kan moeilijk zijn om tijd voor meditatie te nemen. Vooral als je een druk leven hebt met veel verplichtingen, schiet het er snel bij in. Het kan helpen om na te denken over de vraag waarom je wilt mediteren. Wat levert het je op? Ook het mediteren zelf kan lastig zijn. Tijdens de meditatie kunnen je gedachten afdwalen. Dat is heel gewoon. Als je dit merkt, breng dan met de grootst mogelijke vriendelijkheid en mildheid je aandacht naar de meditatie terug. Het gebeurt iedereen, steeds opnieuw. Tijdens diepere meditaties kun je fijne, maar soms ook minder plezierige gevoelens tegen komen. Kijk ernaar, maar verbind je er niet mee.
Een coach of leraar vinden …
‘Wees je eigen licht’, zegt de beroemde Indiase leraar Krishnamurti. Dat kun je bereiken door je ‘naar binnen’ te keren. Zo kun je jezelf werkelijk leren kennen. Meditatie levert hieraan een bijdrage. Een leraar kan je helpen bij het (leren) mediteren. Hij of zij kan je voorbeelden geven. Ook kan hij meer vertellen over bepaalde meditatietechnieken, het ontwikkelen van een meditatiediscipline of helpen om de emoties te hanteren. Op internet zijn veel filmpjes te vinden van beroemde leraren zoals de Vietnamese monnik Tich Nhat Hanh. Daarnaast kan het nuttig zijn om lessen te volgen bij een leraar in je buurt. Wees kritisch bij het kiezen van je leraar. Over het algemeen kun je het beste werken met mensen waar je een goed gevoel over hebt, die eerlijk en oprecht zijn en redelijke prijzen vragen. Als het goed is, behandelt je leraar mensen met respect, helpt hij of zij ze om zelfstandig te mediteren en maakt hij mensen niet van zich afhankelijk.
Wil jij vaker mediteren?
Via deze website kun je kennis maken met de live online meditatielessen van Martijn Mulder.
Je kunt ook de gratis geleide meditatie downloaden van docente Geno Tak. Dit is een gemakkelijke en plezierige meditatie voor rust en ontspanning.
Ik wens je veel rust en stilte!
Mirjam Broekhoff (oprichter Online Meditatie Centrum)